We hebben allemaal ontstekingen in ons lichaam, dat is een normaal volledig gecoördineerd proces en niet iets om ongerust over te maken, behalve als het chronisch wordt dan is er meer aan de hand en is het belangrijk de oorzaak te vinden en op te lossen.

Ontstekingen zijn er om organisme als virussen, bacteriën, parasieten en lichaamsvreemde stoffen, verbranding, bevriezing, chemische stoffen, straling verwondingen onschadelijk te maken. Ook is het noodzakelijk bij wondgenezing. Het doel van een ontsteking is om de oorzaak weg te halen en schade te herstellen

Ontstekingsproces verloopt in 3 processen

  1. Activeringsfase (vrijkomen van ontstekingsbevorderende stoffen hier in omega 6 vetzuren voor nodig, bij een tekort verloopt dit proces niet goed
  2. Resolutie fase
  3. oplossing face ( hier is omega 3 vetzuren voor nodig)

Ontstekingen in het lichaam kost veel energie. Het trekt glucose naar zich toe en dat gaat ten koste van andere systemen in ons lichaam. In dit proces speelt insuline resistentie een belangrijke rol.

Veel micro-organisme hebben op hun celwand onderdelen zitten die de witte bloedcellen herkennen als lichaamsvreemd zodat ze meteen in actie komen. Lokale weefselhormonen en communicatiestoffen komen vrij en activeren zo een ontsteking. De ontstekingsbevorderende weefselhormonen hebben arachidonzuur nodig die uit linolzuur gevormd worden. (omega 6) Maar bij voldoende Omega 3 kan pas de laatste stap de oplossingsfase in werking treden. Deze zijn ontstekingsremmend en ruimen de ontsteking en schade ervan op. Bij ontstekingsprocessen in de huid is dit te herkennen aan de pus.

Bij een geactiveerd afweersysteem komen ontstekingsbevorderende cytokines vrij die zorgen voor insuline resistentie. Dat willen we niet lang want dat betekend dat de werking van insuline (hormoon dat de alvleesklier aanmaakt) afneemt op de receptoren van insuline gevoelige cellen van lever, spieren en vetweefsel. Dan verhoogd natuurlijk de glucose (suiker) in het bloed en dat is energie voor het afweersysteem maar gaat wel ten koste van heel veel andere belangrijke systemen in het lichaam.

Het afweersysteem heeft meerdere methodes tot beschikking voor energie naast insuline resistentie. Zo ook het in gang zetten van gluconeogenese. Bepaalde aminozuren, glycerol uit vetten en lactaat worden omgezet in glucose en vetzuren kunnen in de lever omgezet worden tot ketonen als je te weinig koolhydraten eet.

Bij een normaal ontstekingsproces wordt aan het einde van de ontsteking het afweer zelfs even heel kort onderdrukt om energieverdeling en groei witte bloedcellen weer te herstellen. Zo ontstaat er weer rust.

Bij flinke ontstekingen zien we vaak dat mensen ziek gedrag vertonen, moe, weinig eetlust, minder goed kunnen concentreren, apathie, verlies libido, weinig zin in bewegen, slaapproblemen  en soms zelfs depressieve gevoelens.

 

Bij ontstekingen ga opzoek naar de oorzaak, eet heel veel groente, fruit, noten, zaden en pitten te eten. Verder veel omega 3 in vette vis, lijnzaadolie, hennepzaad (olie).

Wist je dat pompoenpitolie een perfecte verhouding heeft van omega 3 en 6. Vermijd absoluut veel suiker, koffie, alcohol, ongezond voedsel.

Neem een goede en hoog gedoseerde visolie/ levertraan/ pijlstaartrogolie

Verder voldoende gebufferde vitamine C en zink

Goede curcumine.

Volgens de wet mag ik geen merken noemen, maar wil je de beste keuze mail me gerust.

Op www.nutritioncompany.eu kun je alles krijgen en met de code 221292 krijg je 20% korting

Bron huisarts JFCH Mulders