Wat is Kinesiologie?

Het verschil tussen reguliere en natuurvoedingsdeskundige

Tegenwoordig zien mensen door de bomen het bos niet meer. Zoveel adviezen zoveel methodes.

Vroeger was het gemakkelijk, je volgde het advies van het voedingscentrum op en wat een dieetsite je vertelde. Je had de schijf van vijf en je at braaf wat ze melden zoals elke dag melk, kaas, yoghurt veel brood en 200 gram groente en 2 stuks fruit. Vlees en vis erbij. Koffie en thee mag je onbeperkt drinken. Nou dat was lekker duidelijk en iedereen deed braaf mee.

Langzaam kwamen er wel diëten zoals Monitina, c south beach diet enz. Als mensen te dik waren volgden ze dat en vielen af. Daarna werd het langzaam toch wat onrustiger in de voedingswereld. Er veranderde ook heel veel. We gingen steeds minder naar de bakker, de boer en de slager. De Spar bestaat bijna niet eens meer. Tegenwoordig kopen we alles in grote supermarkten en er is zoveel aanbod dat zelfs in de megagrote er niet eens genoeg plek is. Vooral heel veel kant en klaar producten, dat is het grote verschil met vroeger. Vroeger at men dan wel vrij standaard en kwam overgewicht weinig voor en ook bepaalde welvaartziektes waren er minder toch is het in deze huidige tijd ook al zou je zo eten niet meer mogelijk

Is het eten volgens de schijf van vijf dan toch beter?

Nee dat zeker niet want het is een achterhaalde methode en er zijn veel tegenonderzoeken geweest die aantoonden dat dit voedingspatroon niet meer bij deze tijd past. Je moet weten dat er vroeger geen genetisch gemanipuleerd voedsel was, alles was veel zuiverder en simpel. Men maakte alles zelf en lekkers kreeg je in het weekend of als er feest was. Tegenwoordig is het elke dag feest. Snoep op het brood zoals suikerzoete jam, stroop, hagelslag en andere dingen. Fruit eet men niet meer en koekjes (zogenaamd gezonde) zijn in de plaats gekomen vol suiker. De mensen zijn veranderd, de voeding is veranderd en mensen doen niet meer braaf wat de kerk en het voedingscentrum ons vertelt. Dat gaf vroeger houvast.

Toen de voedingsindustrie veranderde voelden mensen dat het niet goed was, paden vol koek, snoep, koffie, ongezond broodbeleg, potjes en kant en klaar producten. Dit kon niet zo doorgaan en zo kwam inderdaad de nieuwe stijl van ons voeden en kwamen langzaam de natuurvoedingsdeskundigen. Ergens rond de eeuwwisseling is alles wat gaan veranderen en toen ik mijn praktijk begon en mijn eerste boeken begon te schrijven merkte ik dat ik bij de eersten hoorde die anders met voeding omgingen als de standaard diëtiste en gewichtsconsulente en mijn praktijk draait dan ook waanzinnig goed.

Het advies was toch hoe dan ook anders als de schijf van vijf. Natuurlijk de basis van veel groente en fruit bleef maar in de natuurvoeding werken we niet met melkproducten, (met mate van de geit wel) tarwe, suiker, koffie. Veel meer met granen melkjes, spelt of glutenvrij producten, noten, zaden, pitten en superfoods. Het voedsel in de supermarkten wordt slechter en slechter en dat is te merken aan de gezondheid van mensen. Veel klachten en ziektes komen op die vaak voedingsgeralateerd zijn. Daarom doen de natuurvoedingsboeken het zo goed tegenwoordig maar hierin is echt wel een chaos ontstaan en iedereen heeft zijn eigen mening. De één roept geen gluten, de andere roept eten als oermensen, weer een ander zegt geen suiker, geen zuivel, geen geen geen. Hoe moet je als leek hier nog wijs uit komen?

Internet staat vol voedingsadviezen en de praktijkjes ploppen de bodem uit. Ik krijg stagiaires hier van scholen met belachelijk aangeleerde voedingsadviezen.

Iedereen is anders

Al die mensen, al die studies en adviezen hebben gelijk (ook die van de voedingscentra). Maar iedereen is anders en we moeten dus naar de persoon zelf kijken.

(auto) Kinesiologie

Er zijn een heleboel manieren om te testen en kinesiologie is er één van. Het is een methode waarbij spierspanningen centraal staan. Kinesiologie is weer opgedeeld in enorm veel verschillende methodes. Mijn manier (auto) kinesiologie is hier in Nederland niet zo bekend omdat deze methode uit het buitenland komt. Dus mijn testmethode is erg uniek hier en zeker omdat ik mijn werk in de afgelopen 18 jaar zelf ontwikkeld heb. Er is geen opleiding waarbij je precies leert wat ik kan en doe. Door veel verschillende studies, veel te lezen en als ervaringsdeskundige is mijn methode ontwikkeld en gegroeid. Door een huilbaby in 1997 ben ik uit nood gaan zoeken naar een testmethode om haar en mezelf te helpen. Ondertussen heb ik zoveel informatie opgedaan dat ik nu boeken schrijf en mensen met klachten enorm goed kan helpen in de praktijk. Voeding als medicijn zet ik in bij klachten met waanzinnige resultaten.

Wat is kinesiologie

Kinesiologie betekent bewegingsleer en is ontwikkeld in 1964 door een chiropractor. Het is een holistische methode. Bij gewone kinesiologie test je op de persoon zelf en breng je het lichaam in balans. Bij auto kinesiologie test je ook, maar dan gaat het via de therapeut en breng je balans op een andere manier in het lichaam. Ik ga namelijk op zoek naar de reden waarom het lichaam uit balans is gegaan en door middel van voeding en supplementen ga ik het zelfgenezingsmechanisme triggeren om zo het lichaam weer gezonder te krijgen. Dus in tegenstelling tot de meeste kinesiologen werk ik niet met energetische druppels of het balanceren van het lichaam.

Korte uitleg auto kinesiologie

Ons onderbewustzijn weet alles en reageert de hele dag met sterke en zwakke spierspanning. We zijn verleerd om daar in tegenstelling tot dieren naar te luisteren. Als een paard gras eet dan zal hij nooit planten eten waar hij dood van kan gaan. Hij voelt dat het slecht is door de spierspanningsverandering in zijn lichaam. Mensen hebben dat net zo, alleen we voelen dat niet meer, omdat ons bewustzijn te overheersend is geworden door de eeuwen heen.

Alleen als iets echt heel slecht of goed is kunnen we dat voelen, ons onderbewustzijn (instinct/ intuïtie / voorgevoel) geeft dan een zwak gevoel en dat ervaren we als negatief en als iets heel goed voor ons is voelt dat extra fijn. Hoog sensitieve mensen zullen dit meteen herkennen als ze dit lezen, maar ook niet sensitieve mensen herkennen dit, maar in mindere mate. Maar bij kleine dingen zoals bij voeding voelen we dat niet meer zo of iets goed of slecht voor ons is. De eerste mensheid kon dat wel, die wisten precies wat eetbaar was en wat niet. Nu hebben we dit overlevingsmechanisme niet meer nodig (denken we) doordat alles verkrijgbaar is in de supermarkt. We eten alles en dat is dus niet zo verstandig want veel lichamelijke klachten ontstaan omdat we dingen eten die totaal niet bij ons passen of gewoon te ongezond voor woorden zijn.

Normaal gaat kinesiologie via een armspier test en test je op de persoon zelf, dit kan met of zonder producten/testers. Het lichaam reageert meteen en zo weet je of iets wel of niet goed voor je is. Bij (auto) kinesiologie werkt dat iets anders. Dan test de therapeut via haar eigen spierspanning. Dit is erg fijn voor mensen die lichamelijke klachten hebben of veel pijn ervaren. Ook bij kinderen en baby’s is dat handig. Het is een hele snelle en effectieve methode. Wanneer je niet bekend bent hoe energie werkt en je ziet auto kinesiologie voor het eerst, dan zal het vreemd overkomen. Daar ben ik me ook goed van bewust. Maar zodra je het ervaart, zul je voelen dat het eigenlijk helemaal niet raar is.

Wat is jouw persoonlijke voeding eigenlijk?

Wat zou het toch fijn zijn als je wist welke voeding slecht of juist goed voor je is. Iedereen is anders en iedereen zou een persoonlijk voedingsplan moeten hebben. Ook tekorten, en algemene gezondheid kun je door middel van auto kinesiologie uitmeten. Voeding is een achter geschoven kindje in de reguliere gezondheidszorg en dat is te merken in mijn praktijk. Ik krijg de meest uitlopende klachten te horen en het verbaast me werkelijk elke keer weer als artsen mensen niet informeren over de voeding die ze eten en die totaal niet past bij hun aandoeningen. Daar ligt dus ook een enorm open gebied nog in het behandelen van klachten. Dit is dus ook mijn kracht in wat ik weet, kan en adviseer. Wat Einstein ooit zei (grondlegger reguliere gezondheidszorg) laat voeding uw medicijn zijn, is ook iets waar ik werkelijk mee bezig ben. En door de jaren heen dat ik mijn zeer drukke praktijk heb, is het voor mij heel duidelijk wat hij ermee bedoelde.

Het uittesten van jouw persoonlijke voedingsplan is slechts maar een klein deel van het consult. Ik besteed enorm veel aandacht aan wat je wel mag eten, hoe je het toepast en waar je dingen kan kopen. Als een lichaam enorm verzuurd is of de suikerspiegel is niet in balans omdat dit uit de test komt , leg ik uitgebreid uit waardoor dit komt en hoe je dat oplost. Voor heel veel klachten heb ik protocollen geschreven. Ik vertel veel van wat ik allemaal weet in mijn 7 boeken en ook als je mijn columns leest laat ik veel los. Maar de protocollen niet die zijn zeer belangrijk voor mij omdat ik ze aanpas op jouw uitgeteste voedingsplan waardoor je precies weet wat voor jou geschikt is.

Dus wil jij weten wat jouw persoonlijke voedingsplan moet zijn, of je hebt klachten en niks helpt dan zie ik je graag in de praktijk. Ook als je geen klachten hebt of afvallen lukt gewoon niet kan ik toch veel duidelijkheid geven wat voor jouw het beste is.

Mensen komen in principe maar 1 keer naar me toe . En ook al woon je ver van mij verdaan, laat afstand je niet belemmeren. De meeste nemen de moeite om meer dan 2 uur in de auto te zitten om dit mee te maken en eindelijk te weten wat voor hun het beste is. En mensen vinden het echt de moeite waard en dat hoor ik keer op keer wat uiteraard heel fijn is om te horen. Een uitgebreide test duurt 1,5 tot 2 uur en kost maar 75 euro. Dat is goedkoop in vergelijking met gewone kinesiologie want dat is voor mijn collega’s hun uur tarief. Maar ik word niet vergoed en zij vaak wel (omdat mijn methode uit het buitenland komt) en na aftrek van wat vergoed wordt bij hen blijft toch een bedrag over wat mensen zelf moeten betalen en dan ben ik zelfs vaak nog goedkoper. Dit doe ik puur omdat ik het belangrijk vind dat het betaalbaar is voor iedereen en niet alleen voor de mensen met veel geld. Ik heb iets unieks ontwikkeld en ik bereik er veel mee dat vind ik veel belangrijker.

Hoe ziet het consult eruit. (kan ook via facetime of online test want ik test altijd via mijn eigen spierspanningen )

1) Eerst een uitgebreid gesprek waarin we de klachten, gezondheid en het voedingspatroon bespreken.
2) Daarna bekijk ik de tong (eeuwenoude techniek uit de Chinese voedingsleer de tongdiagnose. De tong is de spiegel van al onze organen en je kunt hier heel veel aan zien), nagels, huid en heb vele vragen over het functioneren van het lichaam.
3) Dan ga ik testen en zal uitgebreid uitleggen hoe dit in het werk gaat en ik begin met de vitamine, mineralen en omega vetzuren te testen om te kijken of er tekorten zijn en ik geef adviezen hoe men dit met de voeding kunt oplossen of met eventueel supplementen. (ik verkoop niks in de praktijk)
4) Dan test ik de organen op energetische niveau, ondersteunend met de tongdiagnose geef advies hoe men een orgaan weer kan aansterken.
5) Hierna test ik de gezondheid op hypoglykemie, zuurbalans, darmflora, immuniteitssysteem, conditie darmen, bijnieren (burn-out), verschillende hormonen, histamine gevoeligheid, enzymen test, wat belastend is vanuit de omgeving, kleine stukje emotioneel en nog veel meer en geef hier advies over. Bij overgewicht bekijk ik welke reden hierachter zit.
6) Aansluitend natuurlijk welke voeding goed en slecht is. Dit doe ik door een allergie, intolerantie en overgevoeligheden test uit te voeren.
7) Soms is het belangrijk om eerst je lichaam te ontgiften.
8) Dan neem ik veel tijd om het persoonlijke voedingsplan die is ontstaan uit de testen uit te leggen en vooral te vertellen wat je wel mag eten en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Je krijgt een map van mij waar alles van jouw persoonlijke-voedingsplan in vermeld staat zodat je thuis meteen ermee aan de slag kunt gaan.

 

Heb je vragen hierover of wil je graag meer weten?
kijk dan op mijn website www.persoonlijke-voeding.nl