Alcohol

Enorm veel mensen op de hele aarde drinken alcohol. Gemiddeld drinkt elke Nederlander 9,6 liter pure alcohol en hiermee staan we op de 42 plaats in de wereld. Dat is meer dan 500 blikjes bier of meer dan 125 flessen wijn per persoon per jaar. Dan moet je ook bedenken dat deze hoeveelheid maar door een kleine groep gedronken wordt want er zijn ook heel veel mensen die niks drinken (kinderen, gelovige, mensen die niet lusten of willen voor hun gezondheid.)

 

MAAR HOE SLECHT IS ALCOHOL NOU EIGENLIJK

Ja gewoon heel slecht,

We zien het allemaal als iets gewoons, alcohol wordt al eeuwen gedronken en vroeger werd het gepromoot zelfs door artsen vooral de rode wijn en die fabel zit er nog steeds bij de meeste in. Sigaretten is duidelijk dat is slecht en deze boodschap wordt op alle mogelijke manieren de wereld ingezonden, maar alcohol daar horen we niks over en is misschien wel net zo slecht.

We zien het overal om ons heen en in films wordt het ruim geschonken waardoor ook onze kinderen het als iets heel nogmaals gaan zien. Waar je ook komt altijd is er overal alcohol, alsof het niet leuk kan zijn zonder,  gezellig een wijntje of cocktail op het terras, mannen gaan voetbal kijken met een biertje, zonder alcohol geen carnaval en uiteten kan niet zonder wijn. Als we uit gaan of naar een verjaardag, feest er zal altijd alcohol zijn. Ook in het geweldig leuke programma Meiland wordt alcohol enorm gepromoot (wijn gaan lekker wijnen). Mensen hebben het blijkbaar nodig als ontspanning en worden ze, zoals ik vaak hoor wat losser en gezelliger. Mannen kunnen iets beter ertegen als vrouwen en dat komt door de hoeveelheid lichaamsvocht die bij mannen hoger ligt bovendien hebben mannen meer enzymen die alcohol afbreekt, maar hoe dan ook het is slecht voor beide.

Maar wat doet dit nou eigenlijk met ons lichaam? Af en toe wat drinken moet toch kunnen? Ja nou dat is dus de vraag want:

  • Alcohol is kankerverwekkend, vooral op plekken waar het langs komt zoals mond, keel, slokdarm, maag en darmen. Maar ook de lever en borsten kunnen hierdoor ook de dupe worden en verhoogd de kans op kanker. Zelf een beetje alcohol verhoogd de kans op kanker met 20%, dus hoe meer alcohol hoe meer kans.
  • Alcohol beschadigd je hersenen en je geheugen wordt minder bovendien kan het verschillende andere hersen ziekte triggeren
  • Je verliest teveel vocht waardoor je snel uitdrogingsverschijnselen krijgt (remt het ADH hormoon die vocht huishouding regelt)
  • Inslapen gaat makkelijk, maar de diepe heilzame slaap zal vele male minder zijn. Vooral de REM slaap verminderd.
  • Lever maakt overuren om al dat gif uit het lichaam te krijgen. Dat gaat ten dupe van andere belangrijke taken die de lever heeft. Uiteindelijk kan er lever cirrose ontstaan.
  • Darmen verzwakken, darmklachten kunnen hierdoor verergeren, opname kan verslechteren en darmen kunnen doorlaatbaar worden met weer andere gevolgen als moeheid
  • Het verzuurd enorm waardoor je meer kans hebt op gewrichtsklachten
  • Het is verslavend en kan je leven gaan beheersen
  • Kan je humeur gaan bepalen

Ik hoort wel vaker zeggen, maar rode wijn is toch juist gezond door een stofje wat erin zit. Dan bedoelen ze de  resveratrol,(sterke anti-oxidant)  ja klopt dat is gezond, maar de alcohol dan die erin zit die is hartstikke ongezond en bovendien moet je liter rode wijn drinken wil je een redelijke hoeveelheid binnen krijgen van deze anti-oxidante, dus nee daar hoef je het niet voor te doen. Eet dan vooral veel rode druiven, blauwe bessen, bosbessen, pinda’s, cacao, cranberry’s en pistachenoten daar zit het ook in en als je echt veel binnen wilt krijgen neem dan een supplement met resveratrol. https://www.nutritioncompany.eu/nl/916-resveratrol-forte-60-mg  (code 221292 krijg je 20% korting)

Ik krijg als voedingstherapeut vaak de vraag hoeveel nou wel verantwoord is. Daar kan ik niet 1,2,3 antwoord op geven. Ik test mensen en als er gezondheidsklachten zijn, dan komt uit de test geen alcohol. Ben je gezond en leef je gezond, is af en toe wat alcohol geen enkel probleem. Maar hou het dan op 1 a 2 op een speciale gelegenheid en zorg dat je thuis gewoon niet drinkt.

Wil jij weten wat je kan verdragen, welke voeding goed of slecht is, welke tekorten je hebt en of bepaalde organen en hormonen aandacht nodig hebben? Laat mij je testen www.persoonlijke-voeding.nl