We weten dat olijfolie enorm gezond is. Het mediterrane dieet is betekend als één van de gezondste manieren van eten, en olijfolie staat centraal in deze keuken. We gebruiken het alle dan ook graag en veel. We denken goed bezig te zijn, maar is de olijfolie die jij in je kast hebt staan wel zo goed? Er is namelijk een heleboel troep op de markt. In dit artikel leer je wat meer over olijfolie en waar je op moet letten.

 
Er zijn 3 verschillende soorten olijfolies
1. Extra Vierge olijfolie
2. Vierge olijfolie
3. Olijfolie die geraffineerd is, chemisch gezuiverd en warm geperst (NIET GESCHIKT en zelf ongezond)
 
Olijfolie van de eerste persing heet vierge en is een olie die alleen door koude druk geperst wordt. Deze olie wordt niet verhit waardoor alle voedingsstoffen aanwezig blijven. Een hele hoge kwaliteit hiervan heet Extra Vierge olijfolie en mag alleen zo heten als het gecertificeerd is. Om echt een hele goede extra vierge olijfolie te maken is veel kennis, vakmanschap en ervaring nodig. Deze olie moet je hebben.
 
Hoewel, hier zit wel een adertje onder het gras.
 
Want als je extra vierge koopt, kan het toch zijn dat er mee geknoeid is. Verschillende kwaliteiten worden gemixt en de zuurgraad die onder de 0.8 moet zitten, wordt chemisch aangepast als dit niet het geval is. Dit om de olijfolie als extra vierge te kunnen verkopen wat veel meer geld oplevert. Je kunt dus denken gezonde extra vierge olijfolie te kopen terwijl dat niet het geval is.
 
LEES DE TIPS WAAR JE OP MOET LETTEN
 
1. Het moet in een glazen donkere fles zitten (plastic flessen absoluut mijden)
2. Er mogen geen bezinksels inzitten ( kan schimmels of bacteriën bevatten.)
3. Kijk waar het vandaan komt. (Er bestaat in Europa alleen helaas geen beschermde oorsprong benaming of geografische aanduiding voor olijfolie, zoals wel bestaat voor bijvoorbeeld wijnen en kazen.)
4. Zorg dat het altijd biologisch is (let op keurmerk)
5. Let op de prijs, een goede olijfolie kost wat en vindt je niet onder de 10 euro
6. PH waarde moet onder de 0,8 (maar dat staat niet altijd erop ook niet op goede olijfolie
7. De keurmerken D.O.P of I.G.P. zijn belangrijk waardoor je weet dat je kwaliteit hebt.
 
EXTRA INFO
• Dan is het belangrijk dat de olijfolie op 1 plek geteeld, geperst en gebotteld wordt. Want tussen persen en bottelen mag maar heel kort tijd zitten om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. (oxidatie)
• Olijfolie moet dus minimaal in contact komen met zuurstof anders verliest het kwaliteit en oxideert het. Dit wordt aangegeven met Peroxidatie. Beste is minder dan 10. (wettelijk mag tot 20 gaan)
• Hoe lager de waxgehalte hoe beter. Een hoge wax betekend dat er een tweede persingsolie bijzit en dat wil je niet. Wax zit in de schil van de olijven die na eerste persing als een perskoek overblijft. Dan persen ze deze koek nog eens en dan zit er wax in wat slecht voor de kwaliteit is.
• Zie je K270 op etiket dan geeft dit de zuiverheid aan. Beste is minder dan 0,12 (wettelijk 0,20) dit betekend dat er weinig tot geen takjes, blaadjes enz mee geperst zijn.
• Ook al is de prijs wat hoger van een goede olijfolie, bedenk wel dat vakmanschap, biologisch en in de beste omstandigheden gemaakt is, een prijs heeft. Deze prijs is onbetaalbaar voor hoe goed dit doet voor het lichaam.
• Boviswaarde van olie is ook belangrijk en hoe hoger hoe beter. Lees meer op https://www.persoonlijke-voeding.nl/blog/weetjes/wat-is-een-boviswaarde/
 
 
WELKE OLIJFOLIE IS BESTE
Geen zin om zelf op onderzoek te gaan naar de beste kwaliteit?. Ik heb 2 soorten olijfolies die met kop en schouders uitsteken ontdekt.
• VERDE SALUD: met 25 gewonnen awards en met goud bekroond
Deze kun je ook verhitten omdat de PH waarde 0,25 is en scoort op alle fronten fantastisch. Komt uit een natuurpark uit Andalusië, gemaakt van de picual olijven en kijk eens naar de oorsprong https://www.youtube.com/watch?v=GfRKYu4VGe8
SMAAK: fruitige licht bittere afdronk. Heerlijk zowel koud als warme gerechten
Bestellen op:
 
Met de CODE AMANIRENE19 hoef je geen porto te betalen
 
 
OF
 
 
• HERMANOS CATALANmet 11 gewonnen awards
Ook deze olijfolie komt uit Spanje la Rioja. De arbequina olijven zijn gebruikt. Klein bedrijf en ook alle bovenstaande tips voldoet deze olijfolie.
SMAAK: heel zacht, groen en fruitig. Alleen voor koude gebruik
Bestellen op:
 
Met de CODE AMANIRENE19 hoef je geen porto te betalen