Maca is een knolletje wat groeit in de Andes gebergte. Zoals elke plant zijn eigen krachten heeft is Maca een bijzondere. Dit knolletje heeft namelijk een enorm positief effect op hormonen. Vooral voor vrouwen in de overgang kan dit enorm goed aanslaan. Maar ook als je jonger bent en PMS klachten hebt, laag libido hebt of moeilijk zwanger kan worden is het zeker de moeite waard om het te proberen.

Maca herstelt als het ware je hormoon balans. Veel vrouwen hebben een oestrogeen dominantie en of een tekort aan progesteron. Dit brengt veel klachten met zich mee zoals:

Overgangsklachten (opvliegers, slacht slapen enz)

Libido verminderd

Moe en futloos voelen

Slechte vruchtbaarheid

Pms klachten

Humeurschommelingen

Maar ook andere hormonen zoals het testosteron, insuline, schildklierhormoon enz brengt Maca in balans

Uiteraard is het niet zo dat je dit neemt en alles verdwijnt als sneeuw voor de zon, maar toch heb je goed kans dat je naast je gezonde voeding je een enorme stap voorwaarts zet. Het is altijd gemakkelijk gezegd bij een product om te roepen hoe heilzaam het is. Maar het is altijd een combinatie van hoe je leeft en eet. Want rook je dagelijks, eet je een boel suiker, eet je pittig of drink je dagelijks koffie en alcohol en zit je de hele dag tv te kijken dan zal Maca niks of nauwelijks iets voor je doen. Dus voor je verder leest onthoud dat goed. Wil je specifiek meer weten over hormonen, PMS en de overgang lees dan mijn boek, wegwijs in de overgang

KLIK HIER VOOR MEER INFO: WEGWIJS IN DE OVERGANG

In dit door mij geschreven boek,  staat alles wat je moet weten over voeding en natuurlijke middelen om je overgangsklachten de baas te worden. Maca is een mooie ondersteuner hierin.

Zo ben ik als laatste stap met maca van mijn opvliegers afgekomen, maar daarnaast eet ik uiteraard wel heel verstandig en volg ik mijn eigen regels uit mijn boek.

Maca versus fyto-oestrogenen

Vaak in de overgang worden producten geadviseerd waarin fyto-oestrogenen zitten (ook wel plantaardige oestrogeen) Denk maar eens aan soja, lijnzaad, zilverkaars en  hop. Deze hebben direct effect op de hormoonklieren en nemen de receptoren in beslag. Ook dit kan goed helpen zeker rond de menopauze. Bij elke vrouw is het ook anders hoe ze reageren op producten. Maar met fyto-oestrogenen werken kan een nadeel hebben op lange termijn wat Maca niet heeft. Fyto-oestrogenen kan ertoe leiden na lange tijd van gebruik dat uiteindelijk je eigen hormoon aanmaak lui wordt. Dat is niet de bedoeling en blijf je afhankelijk van de producten. Maca daarin brengt balans in je hormonen. Goed mogelijk dat je testosteron vermeerderd en je libido hierdoor verhoogd wat altijd een leuke bijkomstigheid is he!

Overdrijf niet hiermee. Omdat het een positief effect heeft op veel hormonen zal ook de schildklier er baat bij hebben. Maar neem je er erg veel van, dan kan het juist nadelig werken voor de schildklier.

Ook de suikerspiegel kan ermee meer balans krijgen, want de suikerspiegel wordt ook geregeld door een hormoon namelijk insuline en ook hierop heeft Maca een positief effect. Maar ook hier geldt weer als jij pakken koekjes eet en 5 blokjes suiker in je koffie doet, kan de Maca poeder je echt niet redden.

Verder zit een in Maca best veel verschillende vitamine, mineralen, sporenelementen en vetzuren. De smaak daarin tegen moet je van houden, na een paar keer eten vindt ik het erg lekker maar het blijft apart. Lust je het niet kies dan voor een capsule dan proef je niks.

Er zijn twee soorten vormen te krijgen

  1. Los bij AH en reformzaken en hiervan neem je een grote bolle theelepel per dag
  2. Als supplement dan neem je 2x daags 500 mg. Deze vorm is veel geconcentreerder dan de losse poeders

Bij www.nutritioncompany.eu heb je verschillende merken en met de code 221292 krijg je 20% korting

Ik neem dagelijks een bakje haveryoghurt met macapoeder en walnoten. Lekker en mega gezond.

 

 

Wil je getest worden, en persoonlijk advies wat voor jouw lichaam nodig is. Kom naar mij www.persoonlijke-voeding.nl