Sushi maaltijd op 3 manieren voor 4 personen
Sushi eten is heerlijk en gemakkelijk zelf te maken. Om een goede gezonde maaltijd te maken waarin genoeg groente, eiwitten en koolhydraten zitten en het lekker is om zowel wat warms als koude hapjes te eten gaan we 3 soorten sushi maken.
Je begint met het maken van de traditionele sushi die koud gegeten gaan worden, deze kun je goed laten afkoelen in de koelkast. Dan maak je de sushi salade en als laatste de warme sushi dat wanneer het klaar is je warm houdt in de oven.
Sushi maken is enorm gemakkelijk. Maar het beste kun je gewoon eerst op you-tube even een filmpje van mij bekijken want in 3 minuten weet je wat meer hoe het werkt. De quinoa sushi die ik daar maak is ook een optie maar voor gevoelige darmen minder geschikt.
You-tube toets je in quinoa sushi maken met Irene lelieveld https://www.google.com/search?client=firefox-b-ab&q=quinoa+sushi+irene+leleieveld
Traditionele sushi
6 rollen
- 6 sushibladen (nori vellen)
- 250 sushirijst
- 2 Wortel
- 2 Komkommer
- 100 gram Zalm en of tonijn
- Kook de sushirijst zoals op de verpakking staat.
- Snij je wortel en komkommer in langwerpige stukken ter grote van 20 cm (dunne wortel in de lengte door 4 snijden en komkommer door 6)
- Leg het sushi matje neer, leg er een nori vel erop. Verdeel er een laagje rijst overheen (ongeveer 1 centimeter).
- In het midden leg je een stuk komkommer daar bovenop een stuk wortel over de hele lengte van het nori vel en wat zalm of tonijn.
- Dan rol je het norivel op.
- Leg de rollen in de koelkast.
Salade Sushi rolletjes (zijn er 10 wil je er meer verdubbel je de hoeveelheid)
- 2 komkommers
- 1 avocado
- Beetje citroensap
- Peterselie, dille, zout en peper
- Halveer de komkommer en schaaf met een kaasschaaf dunne plakken
- Leg de plakken op een schaal
- Maak de avocado schoon
- Prak de avocado en doe er wat citroensap bij tegen het bruin worden en doe door het mengsel allemaal kruiden, zout en peper
- Smeer een dun laagje avocado over de komkommer plakken
- Rol de komkommer op zodat er een soort sushi rolletjes ontstaan.
- Dek ze af en bewaar ze ook even in de koelkast
Warme sushi rollen met quiona
- 6 sushi bladen
- 200 gram quinoa
- 1 Courgette
- 8 Champignons
- 100 gra Taugé
- 3 Wortel
- 2 eieren
- Sojasaus
- Rijstolie
- De oven zet je beetje aan zo op 80/ 100 graden om de producten en de sushi warm te houden.
- Kook de quinoa gaar zoals op de verpakking vermeld staat en hou het warm
- Snij de courgetten, wortel, champignons in echt kleine stukjes
- Roerbak de groente en wat sojasaus in wat rijstolie en hou het warm
- Klop de eieren en roer het door het groente mengsel en zet de pit aan zodat het ei stolt en roer goed door.
- Leg je sushi matje neer met een noriblad en verdeel de quinoa over de noribladeren ongeveer 1 cm en aan de bovenkant laat je 2 cm vrij
- De warme groente leg je in het midden van je sushi blad en je rolt hem op. Deze keer goed strak want quinoa plakt niet en is minder geschikt hiervoor.
- Met wat water plak je hem dicht boven aan
- Even wat aluminium folie erom en in de oven leggen om ze warm te houden zodat je rustig de andere rollen kunt maken.
- Leg alle rollen in de oven om ze warm te houden
Snij ondertussen de koude sushi in plakjes en verdeel ze over het bord samen met de salade sushi rolletjes. Dan haal je ze uit de oven en snij ze in dikkere plakken als de koude sushi om uit elkaar vallen te voorkomen en verdeel ze over de borden.
Verveer er een bakje sojasaus bij om in te dippen.
Recepten komen uit het kooboek Wereldgerechten van Irene Lelieveld
www.persoonlijke-voeding.nl